Thema's
Jaar
Hierin vind je 24 praktische tips voor de bedrijfsrevisor,het ondernemingshoofd en de werknemersvertegenwoordiger.
Het stakingsrecht is een grondrecht dat juridisch erkend wordt in verschillende verdragen en in het Belgische recht. Via deze handleiding willen we militanten, vakbondsafgevaardigden en secretarissen tijdens actiedagen helpen om elke collectieve actie zo effectief mogelijk te laten verlopen.
Vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid hebben een gids opgesteld met de noodzakelijke en minimale bouwstenen om zo veilig mogelijk (terug) te werken. Als vakbond zien we er op toe dat de werkgever de richtlijnen respecteert, zodat de gezondheid en veiligheid van de werknemers gewaarborgd wordt.

In 1996 werd de wet tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen aangenomen. Deze loonnormwet was bedoeld om de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven veilig te stellen. Om meerdere redenen vragen de vakbonden de herziening van de Wet van ’96.

Wanneer moet loon op je rekening staan? De index, hoe werkt dat eigenlijk? Welke vervoerskosten kun je terugbetaald krijgen? En heb je recht op
een eindejaarspremie? Hier vind je alvast de belangrijkste vuistregels.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we geen crisis gekend zoals deze aangericht door een onverwacht virus. De coronacrisis veroorzaakt leed, veel leed. Zowel fysiek als psychisch, zowel sociaal als economisch. De sociaaleconomische barometer van het ABVV probeert op verschillende maatschappelijke domeinen lessen te trekken.

Ontdek in dit postcorona manifest de concrete eisen van het ABVV. Ons vaccin? Werknemers hebben recht op meer waardering. Onze sociale zekerheid en overheidsdiensten moeten we terug naar waarde schatten. We gaan voor een ander economisch model: duurzamer en gericht op meer gelijkheid. De overheid moet investeren, herverdelen, samenwerken.

In deze beknopte brochure maken we je wegwijs in je rechten op het einde van je loopbaan. We geven een overzicht van de regels in verschillende situaties: oudere werkloze met of zonder anciënniteitstoeslag, werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen), tijdskrediet - landingsbaan, (vervroegd) pensioen.

In deze brochure schetsen we de situatie van de laagste lonen. We tonen aan dat een verhoging van het wettelijk minimumloon absoluut sociaal en economisch noodzakelijk is. Onze ambitie te komen tot een wettelijk minimumloon van 14 euro, de #fightfor14, is onze leidraad. We gaan in op technische aspecten en lichten ook initiatieven op Europees niveau toe. Met deze brochure vragen we respect voor zij die dagelijks de naad uit de broek werken voor een zeer karig loon.

Wat is onze sociale zekerheid? Hoe werkt deze sociale, solidaire en collectieve verzekering? Hoe wordt de sociale zekerheid gefinancierd? Wat zijn de uitdagingen? Hoe wil het ABVV onze sociale zekerheid verankeren, verdiepen en verbreden? Wat is ons plan voor de sociale zekerheid van morgen en welke verbeteringen schuiven we naar voor?