Thema's
Jaar

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we geen crisis gekend zoals deze aangericht door een onverwacht virus. De coronacrisis veroorzaakt leed, veel leed. Zowel fysiek als psychisch, zowel sociaal als economisch. De sociaaleconomische barometer van het ABVV probeert op verschillende maatschappelijke domeinen lessen te trekken.

De ‘sociaal-economische barometer is de jaarlijkse reality check van het ABVV over koopkracht, lonen en productiviteit; ongelijkheid; economie en welvaart; arbeidskwaliteit; welzijn en sociale bescherming; duurzaam samen leven. Check de verbeterpunten met het oog op kwaliteit en zekerheid zodat niemand achterblijft.
Download hier de presentatie.

Mobiliteit verbeteren begint bij vlot en duurzaam woon-werkverkeer. Deze brochure legt uit hoe je de enquête woon-werkverkeer aangrijpt als syndicale hefboom, en zet jou als delegee op weg met tips en suggesties voor concrete acties.

Deze praktische handleiding biedt delegees in het comité voor preventie en bescherming en syndicaal afgevaardigden meer uitleg over de nieuwe spelregels wanneer werknemers na langdurige ziekte opnieuw aan de slag gaan. We waarschuwen voor het opstarten van een re‑integratietraject 'back to work' maar we bieden ook alternatieven en concrete tips om werknemers tijdens hun ziekte of bij hun terugkeer individueel en collectief bij te staan.

Deze brochure is een concreet hulpmiddel voor delegees om de digitalisering aan te pakken en te omkaderen, zodat iedereen erop vooruitgaat. Hoe overleggen in de ondernemingsraad? Welke vragen stellen? Wat is je rol als vakbondsafgevaardigde? Hoe informeren en overleggen over de sociale gevolgen van nieuwe technologieën in het bedrijf? Hoe kan je anticiperen op basis van de economische en financiële informatie?
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2019 maakt het ABVV de sociaal-economische balans op van vier jaar regering-Michel. Dit oogt niet fraai. De regering van N-VA, CD&V, Open Vld en MR blinkt uit in asociaal en onrechtvaardig beleid.
Meer op www.abvvbarometer.be
Click here to see the short english version
De sterktes en verbeterpunten van onze samenleving: werkgelegenheid, verdeling van vermogen en rijkdom, fiscaliteit en belastingen, ongelijkheid, armoede en gelijke kansen, sociale zekerheid en bescherming, arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden en statuten, loon, inkomen en koopkracht, mobiliteit, gezondheid, evenwicht werk-privé ...

Met technologische snufjes worden werkinstrumenten en werknemers gevolgd en gelokaliseerd. Vaak gaat om een nauwelijks verholen manier om de werkdruk op te voeren. Wat zijn de spelregels? Wat kan je als delegee ondernemen? Hoe moeten werknemers geïnformeerd worden? Deze brochure geeft je antwoorden op deze vragen.

Deze praktische brochure voor delegees legt je stap voor stap uit hoe je te werk kan gaan en bulkt van de handige tips zodat je de loonkloof V/M kan dichten in de praktijk.
Portretten van werknemers - delegees, gewone mensen zoals jij, die dag na dag in de weer zijn om de noden of de problemen die jij in je bedrijf hebt, op te lossen.