Net nu blijkt dat de groep in het eerste kwartaal van 2021 288 miljoen euro winst heeft gemaakt - een stijging van 138% in vergelijking met dezelfde periode in 2020 -, kondigt ze voor het personeel een loonsverlaging en een terugschroeving van de arbeidsvoorwaarden aan die minstens 381 werknemers zullen treffen…
Het ABVV tekent het sociaal akkoord, maar zet strijd tegen loonwet verder
De stemming van het federaal comité van 22 juni 2021 leverde een zeer nipt resultaat op over het ontwerpakkoord van de G10. Het ABVV zal dus het akkoord tekenen maar blijft de loonnorm van 0,4% die de regering ons oplegt, betwisten.
Hoog tijd voor meer tijd
Ook nu is tijd nog altijd een spiegel van ongelijkheid. Het ABVV streeft daarom naar 32u werkweek als het nieuwe voltijds, wat zou neerkomen op opslag voor deeltijdse werknemers en ‘meer vrije tijd’ voor wie nu voltijds werkt. Want laat er geen twijfel over bestaan, de strijd om tijd is nog steeds actueel.
Brochure - De maximale loonmarge. Voorstellen voor hervorming van een kaduke wet
In 1996 werd de wet tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen aangenomen. Deze loonnormwet was bedoeld om de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven veilig te stellen. Om meerdere redenen vragen de vakbonden de herziening van de Wet van ’96.
Verdeling van de welvaartsenveloppe: eindelijk goed nieuws
Het langverwachte akkoord over de verdeling van de welvaartsenveloppe brengt goed nieuws voor al wie van een uitkering moet leven. Wij zijn ook tevreden dat het akkoord voor een groot en belangrijk deel is gebaseerd op wat het ABVV had gevraagd. Het blijft jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar het is goed dat er nu duidelijkheid is. Want heel veel mensen kunnen deze verhoging van hun pensioen of uitkering, bovenop de index, heel erg goed gebruiken. Dit resultaat is het resultaat van onze acties. Dank aan alle militanten. Nu kunnen we de loononderhandelingen eindelijk aanvatten. Eerst op interprofessioneel niveau in de Groep van 10, daarna in de sectoren en de bedrijven.
En wat als we nu eens naar de dividenden zouden kijken?
Volgens de werkgeversbank zitten de meeste bedrijven in moeilijke financiële papieren en is het dus onmogelijk om de lonen met meer dan 0,4% te laten stijgen. Ze verwijzen daarvoor naar het coronavirus en de crisis die daarmee gepaard gaat.
Naar een solidariteitsfonds voor de minimumlonen
In het kader van de onderhandelingen voor een Interprofessioneel Akkoord voor ‘21-‘22, legt het ABVV de oprichting van een solidariteitsfonds voor de minimumlonen op de onderhandelingstafel.
0,4% - Menen die dat? Acties in de bedrijven op 12 februari
Een loonmarge van 0,4% voor de komende twee jaar, dat is de werknemers in hun gezicht uitlachen. Maar niet zonder gevolgen. Het ABVV organiseert op 12 februari een actiedag in de bedrijven. Deze actiedag kan de vorm aannemen van werkonderbrekingen, personeelsvergaderingen… Houd dus onze website en sociale media in de gaten voor meer informatie.
Betere regels bij telewerk in coronatijd
Bedrijven die nog geen regeling hadden rond telewerk zijn nu verplicht hierover afspraken te maken. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst telewerk die we afsloten, is een echte stap vooruit. Zeker in tijden van verplicht of aanbevolen telewerk.
Wij willen opnieuw onderhandelingsruimte
Het keurslijf van 0,4% maakt loononderhandelingen onmogelijk. Wij willen opnieuw onderhandelingsruimte, jullie verdienen een evenwichtig akkoord.