Het ABVV nam kennis van het resultaat van de regeringsonderhandelingen. Op basis van wat we nu weten en na een voorzichtige eerste analyse zien we enkele positieve elementen, maar vallen vooral de minpunten op.
Het ABVV betuigt zijn solidariteit met de familie en naasten van de 5 dodelijke slachtoffers en de gewonden op een bouwwerf in Antwerpen.
Naar jaarlijkse gewoonte publiceert het ABVV in het najaar haar sociaal-economische barometer. De editie 2020 staat volledig in het teken van de crisis die Covid-19 met zich meebracht.
Een gerechtsdeurwaarder inroepen, een beroep doen op externe medewerkers, stakers onder druk zetten en intimideren…
De recentste RIZIV-cijfers leren dat eind juni 2018 maar liefst 415.000 Belgen langer dan een jaar ziek waren. Dat zijn er 71.000 meer dan bij het aantreden van de regering-Michel.
ABVV, ACV en ACLVB verzetten zich tegen de optrekking van de leeftijd van 55 jaar naar 60 jaar voor het recht op uitzonderingslandingsbanen dat de regering besloot in haar jobsdeal.
Het ABVV is verheugd over het unaniem advies van de sociale gesprekspartners dat nu is uitgebracht door de Nationale Arbeidsraad. We hebben belangrijke verbeteringen aangebracht die garanties inhouden voor een kwaliteitsvolle re-integratie. Het is nu aan de regering om dit uit te voeren.
Op dinsdag 8 mei heeft het Federaal Bureau van het ABVV (waarin alle afdelingen van het ABVV samenkomen) unaniem het regeringsbeleid voor de terugkeer naar werk van zieke werknemers veroordeeld.
Vanaf 1 april 2018 zal de meerderheid van de langdurig zieke werknemers die geleidelijk aan het werk hervatten een lagere ziekte-uitkering ontvangen dan vandaag.
Het wetgevend kader moet zieke werknemers begeleiden die het werk willen hervatten. Het mag niet misbruikt worden als ontslagmachine. Dat is echter wat er nu gebeurt.