Energiearmoede in België is niet langer een onbekend begrip. Het ABVV vraagt structurele maatregelen om de energieprijzen onder controle te houden, waaronder een btw-verlaging naar 6% voor elektriciteit en gas.
Solidariteitsverklaring met de werknemers van d’Ieteren
Net nu blijkt dat de groep in het eerste kwartaal van 2021 288 miljoen euro winst heeft gemaakt - een stijging van 138% in vergelijking met dezelfde periode in 2020 -, kondigt ze voor het personeel een loonsverlaging en een terugschroeving van de arbeidsvoorwaarden aan die minstens 381 werknemers zullen treffen…
Uitkering geïndexeerd vanaf september
Door de toegenomen inflatie worden de uitkeringen vanaf september geïndexeerd. De inflatie bedroeg in augustus zo’n 2,73 procent ten opzichte van het jaar voordien. Sociale uitkeringen en pensioenen gaan in september met 2 procent omhoog.
Loonnormwet verplettert onze lonen. Waarom moet ze veranderen?

De loonnormwet is oneerlijk, onrechtvaardig en onverantwoord. Hier zijn een aantal redenen waarom ze moet veranderen!
Brochure - De maximale loonmarge. Voorstellen voor hervorming van een kaduke wet
In 1996 werd de wet tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen aangenomen. Deze loonnormwet was bedoeld om de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven veilig te stellen. Om meerdere redenen vragen de vakbonden de herziening van de Wet van ’96.
Verdeling van de welvaartsenveloppe: eindelijk goed nieuws
Het langverwachte akkoord over de verdeling van de welvaartsenveloppe brengt goed nieuws voor al wie van een uitkering moet leven. Wij zijn ook tevreden dat het akkoord voor een groot en belangrijk deel is gebaseerd op wat het ABVV had gevraagd. Het blijft jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar het is goed dat er nu duidelijkheid is. Want heel veel mensen kunnen deze verhoging van hun pensioen of uitkering, bovenop de index, heel erg goed gebruiken. Dit resultaat is het resultaat van onze acties. Dank aan alle militanten. Nu kunnen we de loononderhandelingen eindelijk aanvatten. Eerst op interprofessioneel niveau in de Groep van 10, daarna in de sectoren en de bedrijven.
En wat als we nu eens naar de dividenden zouden kijken?
Volgens de werkgeversbank zitten de meeste bedrijven in moeilijke financiële papieren en is het dus onmogelijk om de lonen met meer dan 0,4% te laten stijgen. Ze verwijzen daarvoor naar het coronavirus en de crisis die daarmee gepaard gaat.
IPA - 25 februari: vakbonden organiseren nieuwe acties
Maximaal 0,4% voor loonsverhogingen, dat is peanuts. Daarom gaat het gemeenschappelijk vakbondsfront over tot een nationale actiedag.
Naar een solidariteitsfonds voor de minimumlonen
In het kader van de onderhandelingen voor een Interprofessioneel Akkoord voor ‘21-‘22, legt het ABVV de oprichting van een solidariteitsfonds voor de minimumlonen op de onderhandelingstafel.
Wij willen opnieuw onderhandelingsruimte
Het keurslijf van 0,4% maakt loononderhandelingen onmogelijk. Wij willen opnieuw onderhandelingsruimte, jullie verdienen een evenwichtig akkoord.