Festival van de gelijkheid
Het Festival van de Gelijkheid van 27 tot 30 november, waarvan Curieus de bezieler is, blaast dit jaar zeven kaarsjes uit. Het festival wil zich op een positieve manier buigen over mankementen in ons samenleven door zowel het hoofd als het hart te prikkelen. Het festival dompelt je onder in een warm bad vol debatten, voorstellingen, kunst en cultuur, kortom voor elk wat wils.
Het Festival van de Gelijkheid is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste progressieve festival van het land en een vaste waarde in het maatschappelijk debat. Een feest voor hoofd en hart. Een shot positieve energie als alternatief voor verzuring en polarisering.
Eind november streeft het Festival van de Gelijkheid opnieuw gedurende vier dagen naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid, met een programma vol panels, sofababbels, docu, leesclubs, muziek, workshops, inspiratie, illustratie, poëzie, geef- en ruilinitiatieven, theater, performance …
Wat kan je verwachten?
Het volledige programma vind je www.festivalgelijkheid.be
We nemen hier een greep uit het aanbod van debatten waar ABVV'ers aan deelnemen.
- Klimaat en sociale rechtvaardigheid | donderdag 28/11 13:30-15:00
Wat is een eerlijk klimaatbeleid? Wat is de relatie tussen de klimaatontwrichting, armoede en ongelijkheid? Hoe kunnen we onze ruimtelijke ordening, woningen, mobiliteit, energie, industrie en landbouw vormgeven op een manier die zowel sociaal als ecologisch is? Welke rol kunnen de banken, de belastingen en de steden daarin spelen? En hoe kunnen we onze verantwoordelijkheid opnemen tegenover ontwikkelingslanden, en tegenover mensen die door de gevolgen van de klimaatontwrichting moeten migreren?
Sacha Dierckx, wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva en samensteller van het boek, leidt in. Josefine Vanhille (UA) legt de diverse linken tussen sociale ongelijkheid en de klimaatontwrichting bloot. Yelter Bollen (Arbeid & Milieu) argumenteert dat we van Belfius een publieke klimaatbank moeten maken. Dries Goedertier (ACOD) brengt een pleidooi voor energiedemocratie. Lore Van Praag (UA) vertelt over de relatie tussen klimaatontwrichting en migratie. Het publiek staat in voor de kritische en nieuwsgierige vragen.
- SCHAFT! Wat zit er in jouw brooddoos? | vrijdag 29/11 11:30-13:00
ism amsab-ISG
Met Yves Segers (professor Geschiedenis KU Leuven en coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis), Tine Hens (journalist), Hilde Langeraert (conservator Industriemuseum) en Veronique De Roeck (medewerker BTB-ABVV). Moderator is Ciska Hoet (directeur Rosa vzw)
Misschien stond je er nog nooit bij stil, maar onze brooddoos geeft heel wat prijs over de samenleving waarin we leven. Collega’s gaan samen uit lunchen, thuiswerkers maken snel een potje klaar, de kant-en-klare maaltijden hebben in zowat elke supermarkt een prominente plek veroverd, broodjeszaken schoten eind vorige eeuw als paddestoelen uit de grond en lijken nu ingeruild voor sushi-toogjes, bageltenten en pokébowl-zaken ... Witte bokes lijken al helemaal passé, laat staan de plastic zakjes of stroken aluminiumfolie waarin ze decennialang zonder gêne gedraaid werden. Niet alleen wàt we eten tijdens de noen, maar ook de manier hoe we onze lunchpauze invullen, vertelt heel wat over de maatschappij en hoe die verandert (sociale verschuivingen, de balans werk/privé, het ecologisch bewustzijn, de mondialisering en de wereld die binnenwaait enz).
- Moderne slavernij | vrijdag 29/11 18:30-20:00
ism BTB-ABVV
Met o.a. Sylvana van den Braak (onderzoeksjournalist bij platform Investico), Edwin Atema (bestuurder bij FNV), Frank Moreels (voorzitter van BTB-ABVV en ETF) en Jan Knockaert (coördinator FAIRWORK Belgium). Moderator Kasper Goethals (journalist De Standaard) leidt het gesprek in goeie banen.
Moderne slavernij, we denken vaak dat het een probleem is dat zich ver van ons bed afspeelt. Niets is minder waar: ook in Europa worden duizenden werknemers uitgebuit. Soms rijden ze gewoon naast ons, op de autoweg. Want veel Belgische transporteurs hebben in Oost-Europa een postbusbedrijf opgericht, waar ze hun chauffeurs aanwerven. Deze chauffeurs werken aan bijzonder lage lonen, bouwen nauwelijks pensioenrechten op, slapen aan de kant van de weg om zo weinig mogelijk tijd te verliezen en zijn vaak maandenlang van huis. Moderne ‘slaven van de weg’ noemt de Europese transportvakbond (ETF) hen. Transportbedrijven die wel volgens het boekje werken, worden uit de markt geprijsd. Waar eindigt deze race to the bottom? Ook in kassen, de (spoel)keukens van restaurants, op schepen en bouwplaatsen worden kwetsbare arbeiders uitgebuit. En dan zijn er nog huishoudsters en au pairs die onder onacceptabele omstandigheden werken. Hoe trekken we deze schandalig scheefgegroeide situatie weer recht?
Links en downloads
